Właściwości zdrowotne orzechów brazylijskich

Orzechy występują w wielu rodzajach. Każdy z nich reprezentuje sobą inne właściwości oraz korzyści zdrowotne. Polecane są jako stały składnik spożywczy przy zdrowym odżywianiu i układaniu zbilansowanej diety. Jednymi z najzdrowszych produktów tego typu są orzechy brazylijskie, które zawierają multum witamin i minerałów. Pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie oraz dostarczają istotny, szczególnie dla kobiet w ciąży, kwas foliowy. 

Co znajdziemy w składzie orzechów brazylijskich?

Orzechy brazylijskie znane są również pod nazwą orzeszków para. Nazwa ta wzięła się od regionu, z którego pochodzą. Co ciekawe, rosną one na jednych z najwyższych drzew w puszczy amazońskiej, toteż ich zbieranie nie należy do najłatwiejszych. Do najważniejszych składników odżywczych, jakie produkt ten zawiera w sobie należy zaliczyć: potas (obniżający ciśnienie), magnez (niwelujący nerwy oraz stres), wapń, kwas foliowy oraz witaminę E. Ich częste spożywanie pozwoli nam na podniesienie odporności organizmu (dzięki zawartości dużych ilości pierwiastka, jakim jest selen) oraz zminimalizuje ryzyko zachorowania na niektóre z nowotworów. 

Z czego słyną?

Zazwyczaj orzechy brazylijskie nie należą do najtańszych składników odżywczych, lecz ich cena jest warta tego, co reprezentują. Według współczesnych badań już jedna mała porcja orzechów dziennie jest w stanie obniżyć poziom „złego” cholesterolu w naszym organizmie. Produkt ten wspomaga również pracę mózgu, współpracuje z układem krążenia oraz korzystnie wpływa na działanie serca. Co więcej, orzechy brazylijskie pełne są kwasów tłuszczowych nienasyconych (takich jak: Omega-3 i Omega-6), a ich ilość jest tak wysoka, iż konkurować z nią mogą jedynie orzechy włoskie. Mimo tego, ten rodzaj produktu nie jest polecany do zbyt częstego spożywania podczas redukcji. Orzeszki brazylijskie są bowiem wysoce kalorycznym produktem, toteż powinniśmy w takich przypadkach uważać na ich nadmierne konsumowanie. Jednocześnie, świetnie dopełnią nasze posiłki jako dodatek do nich (na przykład w sałatce, owsiance czy zdrowym deserze). Upewnijmy się też, iż nie jesteśmy alergikami, gdyż orzechy powodować mogą alergię pokarmową (obrzęk jamy ustnej, gardła, bóle brzucha czy nudności). Obecnie możemy też spotkać się z zastosowaniem orzechów brazylijskich jako jednego ze składników kosmetyków naturalnych. Z racji na zawarte w nich spore pokłady witaminy E (zwanej witaminą młodości i odnowy) polecany jest w kremach do twarzy, balsamach do ciała czy jako odżywka do włosów.

Orzechy brazylijskie – krótka charakterystyka:

  • produkt przeznaczony do spożywania, ale i świetnie sprawdzający się jako element kosmetyków czy dodatek w kuchni
  • posiadają ogromny wpływ na nasz organizm oraz regulują jego pracę
  • polecane w diecie każdemu, kto pragnie dbać o swoje zdrowie
  • pozytywnie wpływają na pracę mózgu, zwiększają odporność oraz są bombą witaminową