W jaki sposób spożywać ostropest?

Całe nasionka trzeba pogryźć jak słonecznika, natomiast wygodniej jest używać nasion zmielonych, które dodaje się do sałatek, zup, musli i innych potraw. Do diety można również wprowadzić olej ostropestowy, który ma te same właściwości co nasiona, może wyjąwszy błonnik, który zjadamy wraz z nimi.

Główną substancją odpowiedzialną za pozytywne działanie ostropestu jest sylimaryna. Działa ona następująco:

  • jest przeciwzapalna,
  • ma właściwości rozkurczowe, antyoksydacyjne i detoksykujące,
  • jest żółciopędna i pomaga w tworzeniu żółci.
  • chroni strukturę komórek,
  • obniża poziom cholesterolu i zapobiega wytrącaniu się blaszek miażdżycowych,
  • osłania wątrobę przed działaniem toksyn,
  • hamuje rozrost nowotworowych komórek,
  • nie dopuszcza do marskości wątroby.

Zjedzone nasiona ostropestu sprawiają, że wzrasta poziom glutationu, który jest substancją biorącą czynny udział w odtruwaniu. Jest też silnym przeciwutleniaczem, przez co zapobiega zgubnemu działaniu wolnych rodników, ponadto pomaga wątrobie w odbudowie. Trzeba zaznaczyć, że nawet w przebiegu ciężkich schorzeń wątroby, takich jak marskość wątroby czy żółtaczka, bardzo wyraźnie łagodzi objawy.